Архитектура

Foolscap Studio и интериорът на винена тематика

Този бар – ресторант в австралийския щат Виктория е на компанията за производство на шампанско Domaine Chandon. Затова интериорът му е тематичен и с много елементи, препращащи към винопроизводството. Автор на проекта е базираното в Мелбърн Foolscap Studio. То е създало пространство, разделено визуално на няколко части. Разделението е според предназначението. А зоните са три – за дегустация, за хранене, за търговия.

Foolscap Studio и цветовите решения в различните зони

Цветовите решения изцяло съответстват на различни процеси, съпътстващи производството на вино. Преобладават нюансите на розово и кафяво. Те, вложени в различните текстури, пълнят окото с разнообразие. Оттенъци, подобни на листата на есента, са основен цвят в цялата главна зала, която е центрирана от огромна вълнообразна седалка. Столовете са тъмно розови, възглавничките на пейките са изработени от износена кафява кожа. По периферните стени има велурени панели.

Като производители на шампанско, няма как мехурчетата да не са част от интериора. Мотивът с балончетата присъства в пространството под формата на кръгли огледала. На глобулярни екрани от фибростъкло, които се появяват в търговската зона. На дисплеи като бутилки. Тук студиото е създало и бар маси, които имитират формата на тапи за бутилки.

Просторът на лозята

Бялото и зеленото имат своето място в тази феерия, която изглежда сякаш е в постоянно движение. А зеленото има особено значение – носи оттенъците на мозови масиви през летните месеци. За тях напомня и друго – отворените пространтва. Foolscap Studio са преустроили пространството чрез премахване на прегради, подпомагайки внушението за простор като на безкрайни лозови масиви.

Дегустационната зона, където клиентите могат да пробват и научат за различни видове вино, е преместена в уютен ъгъл отзад. Кокетният черен мраморен плот с голям бял агрегат закрепва пространството, подкрепено от решетъчно устройство за съхранение, където бутилките се осветяват от светлината на фолиото с розово оцветяване.

Domaine Chandon произвежда пенливи вина от 1980 година и черпи суровината си от най-богатия лозарски район на Австралия – долината на река Яра.

Снимки: Instagram.com.