Архитектура

House J – комбинация от студен бетон и топъл дъб в Хелзинки

Разположена на върха на висок хълм в Хелзинки, в зона с еднофамилни жилищни сгради, House J съчетава в себе си студения бетон и топлината на дървото. Архитектурните решения в къщата кореспондират с разположението на терена – сградата има затворена задна част на север и изток, където са съседните къщи, и се отваря на юг и запад, към естествена гора.

House J се извива около стар бор и ограждайки слънчев и закътан двор. Свободната форма на оформената задна градина създават контраст с правоъгълната сграда.

Бетонната House J

Автори на архитектурните решения в House J са екип от Avanto Architects Ltd. Те внимателно са съобразили височината на House J с тази на съседните сгради. Етажите не са разположени един върху друг. Конзолният първи етаж оформя козирка над входа на приземния етаж. От своя страна покривът на приземния етаж създава тераса, опасваща двора на първия етаж. От хола на приземния етаж се открива панорамна гледка към двора. От спалните на първия етаж пък се открива изглед към квартала.

Етажите са свързани с отворено стълбище с дървени стъпала, висящи на тънки метални пръти. Архитектите от Avanto залагат на този прийом, за да обвържат стълбището, или по-скоро образа му със стволове на дървета в близката гора. Същата тема на левитиращи дървени дъски продължава и в сауната.

Nouse J е изградена от бетонни носещи стени, които са оставени открити във вътрешните пространства. Дограмите и вратите са изработени от дъб. Идеята тук е да се създаде топъл аналог, студеният бетон да се съчетае с топлината на дървото.

Функционалността на House J

„Клиентът пожела непреходна архитектура и добре функциониращи помещения за петчленно семейство. Проектът беше разработен в тясно сътрудничество с бъдещите обитатели. На практика проектирахме къщата заедно“, споделят от Avanto Architects Ltd.

Що се отнася до енергията, заложени са оптимални варианти за пестене на енергия. Сградата се отоплява с геотермална топлина, а за климатизация се използва наземно охлаждане.

Снимки: Avanto Architects Ltd.