Архитектура

Lunar Lander – вилата, вдъхновена от „Аполо 11“

Малките домове не са нещо ново за времето, в което живеем. Има обаче една малка вила, която разчупва представата за малко жилище. Тя носи името Lunar Lander и дело на Кърт Хюз – дизайнер на лодки. По-интересното е, че ввдъхновение за къщата Хюз черпи от дизайна на кораба „Аполо 11“, който каца на Луната на 20 юли 1969 г.

Lunar Lander ще има по-малка космическа цел

Звучи забавно, но е така. „Космическата“ цел на вилата е да стои на земята. Lunar Lander се намира на брега на река Колумбия в щата Вашингтон. „Луноходът“ е извън града. Впечатлява с тегло от 1360 килограма и площ от 23 кв. метра.

При изработката на междугалактическата вила са използвани много от технологиите, приложими при изработката на плавателните съдове. Именно заради това къщата е водоустойчива, затваря се херметически и в нея не могат да проникват паразити, плесен и насекоми. Вентилацията и климатизацията се осигуряват от топлообменник въздух – въздух. Соларни панели осигуряват енергията.

Вътре вилата също пази докосвания и цветови схеми от средата, от лунната среда. За домашния номер на къщата Хюз използва дори шрифт, наречен американски капитан Патрий, който отразява надписите върху оригиналните съдове на „Аполо“.

А вътре е толкова причудливо и уютно, колкото не бихте очаквали. На долното ниво е спалнята, с достатъчно място за двама, за да се спи спокойно.

Точно до нея има малка баня, която съдържа тоалетна със супер тънък резервоар, дълбока само три инча.

Банята, кухнята, трапезарията и складовото помещение са в модули, които изглеждат все едно са прикрепени към корпуса. До къщата се спига по стълба. А покривът на Lunar Lander всъщност е геодезичен купол, през който влиза светлина.

Малкото жилище има дори второ ниво, което разполага с тераса. Тя е подходяща за следобедно кафе, например, предлагайки гледка към реката.

В резултат на този дизайн домът е издръжлив и перфектен за кратко бягство.

Снимки: Кърт Хюз.