Архитектура

Meama Collect – модерният плажен бар

Плажните барове съвсем не са това, което бяха – просто навес на плажа, откъдето да си вземете разхладителна напитка. Екипът на Khmaladze Architects разчупва този стереотип. Те създават Meama Collect – модерният плажен бар.

Meama Collect са временни сезонни инсталации на крайбрежието на Батуми, щата Джорджия в Съединените щати. Тези временни инсталации всъщност са иновативните плажни барове, които предлагат кафе и коктейли.

Meama Collect – модерният плажен бар

Meama Collect имат привлекателен външен вид. Много наподобява на облак – лек, динамичен навес, който взаимодейства с постоянния вятър.

„Основната цел беше да се създаде временно сглобяем навес, който да бъде и лесен за демонтиран, разбира се, и лесен за сглобяване. А и бързо да се случват двете дейности“, споделят от Khmaladze Architects.

Конструкцията на облачния Meama Collect докосва земята в една точка. Във височина навесът увеличава ширината си и достига до 100 квадратни метра кръгъл покрив.

За да се избегне натруфен външен вид, но по-важното, за да отговаря на атмосферата на плажа, рамката на навеса е обградена с платнени колани. Тези леки засенчващи ленти  реагират дори и на лек бриз и създават усещането за морски вълни.

„Концепцията за вида на Meama Collect беше създадена от местоположението на навеса.  Фиксиран в средата на брега, между оживения бряг и много активен булевард Батуми, кръглата му форма посреща посетители от цял ​​свят. Кръглият бар, подреден около структурното ядро, побира всички уреди и машини за един бар“, допълват от екипа, създал този иновативен и модерен плажен оазис.

Пространството около бара е платформа, която позволява гъвкави, самостоятелно конфигуриращи се аранжировки за сядане – според нуждите на различните групи посетители. А подраните цветове също кореспондират с плажния начин на живот. Барът е с изчистен дизайн, облечен в бяло и дърво.

През нощта, когато плажът е тъмен, светещият навес се превръща в своеобразен фенер. Който привлича хората и озарява околността с мека светлина.

Снимки: Khmaladze Architects.