Архитектура

Museum Boijmans Van Beuningen – огледален и модерен музей

В Ротердам завърши строителството на Museum Boijmans Van Beuningen, проектирано от местното архитектурно студио MVRDV.

Сградата се отличава с интересната си огледална фасада и градина на покрива.

Поглед зад кулисите на Museum Boijmans Van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen ще отвори врати през септември 2021 г. в Museumpark в центъра на Ротердам.

Задачата на архитектурното студио беше да позволят на посетителите да погледнат зад кулисите на музейния свят и да направят цялата художествена колекция достъпна за обществеността.

Отразяващият кръгъл обем отговаря на заобикалящата го среда. Музеят разполага с изложбени зали, градина на покрива и ресторант – в допълнение към огромно количество място за съхранение на изкуство и дизайн.

В момента много международни музеи могат да представят само шест до седем процента от своите колекции в изложби. Останалите 94 процента са скрити в хранилището. Museum Boijmans Van Beuningen скъсва с тази традиция на прикриване. Дизайнът прави видими всички тези невидими досега артефакти в уникална и емблематична отразяваща сграда, специално проектирана от MVRDV.

Освен изложеното изкуство, посетителите могат също така да наблюдават консервационни и реставрационни процеси, опаковане и транспортиране на произведения на изкуството.

Заобиколени от изкуство, посетителите минават нагоре през атриума чрез пет големи зигзагови стълбища.

Отпечатъци, рисунки и фотографии ще се съхраняват в затворени пространства, но посетителите могат да подават заявки за преглед на произведения от тези колекции.

Колекцията от филми и видео може да се гледа в специални прожекционни зали.

Museum Boijmans Van Beuningen отвън

Формата на 39,5-метровия музей е яйцевидна. И още по-точно формата на Museum Boijmans Van Beuningen е като на купа, която поддържа гледки и маршрути през Museumpark. Според архитектите избраната форма на купа цели да намали отпечатъка на постройката върху природата.

Покривът на музея е възможно най-експанзивен. Пресичащите се стълбища, които ще водят посетителите до изложбените зали и ателиетата на кураторите, също ще водят и до покрива. В градината на покрива има 75 брези и ресторант.

Снимки: MVRDV.