Архитектура

Naustet – норвежкото кулинарно изживяване

По скалистия бряг на Stokkøya в централната част на Норвегия Naustet предлага на посетителите уникално кулинарно изживяване, вкоренено в норвежката крайбрежна култура.

Двойката, замислила Naustet

Къщата е замислена от двойка, която се занимава с ресторантьорство и модна индустрия. Те влагат в красивата постройка своите впечатления от годините пътувания и изживявания.

На мястото на къщата преди е имало полуразрушено бунгало, понесло много щети от соления въздух и суровата природа на норвежкия остров. Всъщност Naustet служи за обозначаване на норвежкия термин за традиционната лодка. Така и къщата е издигната върху стълбове с изглед към бреговата линия като своеобразна лодка във водата и с изглед към водата.

Старото бунгало е обновено, своеобразно обновено, тъй като са запазени размерите на сградата. Покривът е бил разрушен, а основите силно повредени от дниенето.

Дизайнерски екип пресъздава Naustet със съвременен език, възпроизвеждайки дървената рамка от ела. Въпреки своята прецизна и минималистична детайлност, проектът визуално допълва заобикалящата го топография и местната архитектура.

Резултатът е впечатляващ – къщата Naustet, която сякаш виси над морето, и в която черният цвят е доминиращ отвън и вътре.

Старото бунгало с нов и модерен интериор

В интериора дизайнерите съчетават отлично дърво, метал и стъкло. Къщата вътре е организирана като непрекъснато открито пространство. 7-метровата й височина е разделена от четири окачени мецанина, всеки от които служи като индивидуално място за спане.

Тези тавански помещения са свързани помежду си със стълбище от перфорирана стомана и гледат към основния етаж отдолу. Долу е кухнята, която  е ориентирана към зоната за хранене, предлагаща на гостите както гледка към морето, така и възможност да наблюдават приготвянето на храната – важен аспект на преживяването.

Naustet има ясни препратки към традиционното и познато, а в същото време това е уникален и иновативен проект.

Тази красота е допълнена от голяма веранда, сауна и частен пристан са допълнения, които правят имота особено привлекателен. А собствениците предлагат и кулинарни обучения.

Снимки: Pinterest.com.