Архитектура

New Korean Garden – надуваема градина за срещи

New Korean Garden е пространство за срещи и събития „Instagrammable“. Градината се намира върху покрив на сграда на оживена улица в сърцето на Южна Кореа – Сеул. Още по-интересното е, че това място за срещи е направено от тюркоазени, наподобяващи камъчета надуваеми елементи.

Идеята за New Korean Garden

Градината е проектирана от  московското студио SKNYPL. Проектантите правят всъщност съвременна интерпретация на традиционна корейска градина, в която простотата и природата са ключови елементи.

New Korean Garden олицетворява корейската градина, изследва я и й придава нови значения. Цветът и формата й предизвикват асоциации с растения, камъни и хълмове, които са основа на теорията за хармонията в корейската градина.

Надуваемата градина позволява разговори в спокойна атмосфера, срещи с приятели, или дори уединено четене на книга. Московското студио, автор на градината, е помислило и за семействата. Те могат да издват и да оставят децата да се забавляват в надуваема площадка в центъра на Сеул.

Приоритет на SKNYPL е да създаде многофункционално пространство, което да има незабавно разпознаваем характер. Същевременно да е лесно конфигурируемо и направено от устойчиви материали.

За да се постигне това, градината е направена от изобилие от надуваеми в различни размери конструкции. Те са изработени от пластмаса на базата на флуор, която може да се рециклира. И просто се надуват или пълнят с въздух. Така подобните на камъни форми са леки и подвижни. Следователно и пространството може лесно да се трансформира от лабиринт за срещи през деня в по-организирано място за събития вечер.

Дизайнът на SKNYPL за покривното пространство също включва серия от по-малки „летящи елементи“ – надуваеми елементи, които са напълнени с хелий и са прикрепени към площадката.

Те са проектирани така, че надуваемият пейзаж да се вижда от цял ​​Сеул. От друга страна, след като се виждат от всяка точка на града, тюркоазените „камъчета“ и хората, които ги посещават са своеобразни билбордове, използвани за рекламиране на изложби и събития, които могат да се провеждат в New Korean Garden.

Снимки: Facebook.com.