Архитектура

Porter Architects превръщат 79-годишна къща в съвременно бижу

Семейна двойка купува къща, строена през 1940 година. Разположена е на брега на езерото Уендъри в австралийския щат Виктория. До началото на 2018-а е била собственост на две сестри. Когато семейството купува къщата, вижда, че сестрите са водели дневник с всички ремонти по къщата. Документирани са дори и най-малките проблеми, а също и пребоядисването на къщата на всеки две години. Това е улеснило значително работата на местното студио Porter Architects за реновирането на дома. А то е било по желание на новите собственици.

Porter Architects и съвременното бижу на 79 години

Двойката Том и Меган като нови собственици на къщата на езерото искат по-съвременно излъчване и повече светлина в дома. Същевременно пък да се запазят и елементи от стария проект на къщата.

Планът на Porter Architects е да се създадат две архитектурно очертани зони. Първата – оригиналният фронт със спални, бани и кабинет, водещ до съвременно, естествено осветено разширение. Т.е. до втората зона. Съществуващите подове от твърда дървесина, запазени в перфектно състояние в предната част на къщата, са съчетани с рециклирани дъски в задното разширение. Така се създава връзката между старата и новата зони в къщата.

Архитектите използват в обновяването на къщата и задния й двор. Именно там е изградена новата зона на къщата на езерото. Тази част включа дневна, кухнята и трапезарията. Свързана е с външната част с големи прозорци и сгъваема стъклена врата. Връзката с тези нови зони е и посредством рециклираните дъски по пода. И не само. Използвани са и тухли от 40-е години на миналия век за фасадата на къщата. Тухлите са подредени по съвременен начин, но са част от изградената връзка между старо и ново.

Чрез стъклените врати и големи прозорци Porter Architects внася доста светлина в къщата. Вътре интериорът е решен в бяло, което допринася за осветяването и свежия вид на дома, както искат новите собственици.

Снимки: студио Портър.