Архитектура

Residence n. n. – футуристична и огромна семейна къща

Базираното в Берлин студио J. Mаyer H проектира частна къща в Русия, край Москва. Къщата, която носи името Residence n. n., съвсем не е малко семейно жилище, а с обща площ от 5 300 квадратни метра. В границите на имота има дори футболно игрище.

Акцентът в проекта за резиденцията обаче не е размерът на площта, а размиването на линиите между пейзаж и вътрешно пространство. С озеленен покрив и футуристични вълнообразни форми Residence n. n. сякаш се стопява в хълмовете, които я заобикалят.

Residence n. n. – идеята на футуристичната форма

Избраната форма на къщата има за цел именно да се слеят природа и архитектура. Това е постигнато чрез редица елементи. Първият е покривът, покрит с трева, който в определени точни докосва земята, създавайки мек преход между пейзаж и архитектура. Освен това сградата е ефективно вградена в парцела благодарение на детайлния ландшафтен дизайн, който отразява извитите форми на резиденцията.

Residence n. n. е на два етажа, а архитектурата – изчистена, с прави линии и отразяване на външното пространство. В същото време къщата е изключително социална, тоест има остъклена фасада, която обгражда резиденцията, осигурява интериори, изпълнени със светлина. На второто ниво се намират спалните. Те също имат директен достъп до външното пространство – от тях може да се стигне до градината чрез зелените покриви, наподобяващи рампа.

Проектирани не само за естетика, зелените покриви и плътните подове на Residence n. n. осигуряват по-добър вътрешен климат чрез топлинен буфер за отопление и охлаждане.

Резиденцията граничи от едната страна с река Москва, но архитектът е позволил щедро разстояние между новата сграда и водата. Като цяло и като се имат предвид огромните пропорции на семейното жилище Residence n. n., дизайнът на J.Mayer H ефективно създава архитектура, която се съчетава с околната природа. Като животно, което се напасва в околността, Residence n.n. изследва границата между природата и изградената форма.

Снимки: Ilya Ivanov.