Архитектура

Roskilde Festival Folk High School – стара фабрика и ново училище

Roskilde Festival Folk High School в Роскилде, Дания е построена от COBE and MVRDV в бивша бетонна фабрика. Датската фирма COBE и холандската архитектурна практика MVRDV си сътрудничат за създаването на училището в квартал Musicon в Роскилде близо до мястото на ежегодния рок фестивал. Фолклорното училище е първото, което се изгражда в Дания за 50 години.

Roskilde Festival Folk High School – как стара фабрика стана училище?

Интересно обаче е мястото на училището – бивша фабрика. Складовете са били износени, груби, с течове. Но в същото време и с потенциал за страхотно творческо училище. Архитектурните студия всъщност запазват бетонните греди и стълбове от завода, добавяйки големи прозорци и поставяйки 16 „кутии“ за разделяне на пространството в зони за провеждане на различни работилници.

Тези кутии са подредени в два нива на централно общо пространство, което запазва оригиналните осем метра високи тавани на промишленото пространство.

Към училището има и кампус. Той е с доста компактна конструкция – всичко се намира в рамките на една и съща зала от бетонни складове и жилищните сгради на студентите са свързани с пешеходни пътеки.

Roskilde Festival Folk High School в Роскилде провежда художествени курсове, така че в кампуса са включени сцени, музикални студия и танцова зала, както и класни стаи, стая за персонала и лекционна зала. Стъпалата за сядане в основната зона се удвояват като пътека до второто ниво.

Всяка от кутиите е ярко оцветена, свързвайки училището визуално с местния ежегоден музикален фестивал Roskilde Festival.

Два студентски жилищни блока са в предната част на главната сграда на училището. Натрупаните модули на четири етажа са облечени в метални облицовки, за да се подчертае индустриалното минало на сградата.

На всеки етаж се помещават между 12 и 15 студенти, които споделят общо пространство с кухня, трапезария и работни ниши. В съседство имаше четири редови къщи, също облечени в метал, в които се настаняват учителите на гимназията.

Снимки: MVRDV.