Архитектура

Sunac Guangzhou Grand Theatre – театър като от коприна

Архитектите от Steven Chilton Architects са проектирали театър в китайския град Гуанджоу. Екипът архитекти създава формата на театър, вдъхновен от традициите на града в производството на коприна. Добавили са и съвременен щрих – актуалние щампи върху коприната окрасяват фасадата на театъра. Това е Sunac Guangzhou Grand Theatre.

Sunac Guangzhou Grand Theatre

Всъщност град Гуанджоу е родното място на коприната. Той е ключово търговско пристанище, осигуряващо пътя на коприната.

Градът е дом и вдъхновение за художници. А творбите им са дали дефиниция на световната концепция за китайската култура в продължение на хиляди години, смятат и самите архитекти, пректирали театъра.

Екипът използва тази история. Те създават функционална сграда, която с дизайна си насочва към историята, към творческата енергия на града.

Sunac Guangzhou Grand Theatre е обвит в вълнообразна червена облицовка. Тя е направена от триъгълни панели и е проектирана така, че да припомни гънките на падаща коприна (като на богата на дипли рокля – б.а.).

По цялата червена облицовка са нарисувани поредица от по-тъмни шарки. Над този основен слой към фасадата са добавени поредица от златни фигури на животни. Вдъхновението за тях идва от мит за птицата Феникс. Съответно „щампата“ върху копринената фасада е на феникс.

В центъра на Sunac Guangzhou Grand Theatre е проектирана кръгла аудитория. Това позволява на зрителите пълноценна гледка към сцената от всички гледни точки.

Около кръглата сцена в средата са оформени пояси със съоръжения като зони за репетиции, офиси, гардеробни и т.н.

Аудиторията първоначално е проектирана да бъде домакин на изцяло потапящо водно шоу. По тази причина е заобиколена от 360 LED екрана, а над сцената има 12 акробатични телфери и три акробатични писти и колички.

Самата сцена стои над деветметров басейн и може да бъде издигната или спусната в него, за да се проведат водни изпълнения.

Sunac Guangzhou Grand Theatre е най-новият театър, проектиран от архитектите на студио Steven Chilton Architects. Целта им е да се привлече внимание. И успяват.

Снимки: Steven Chilton Architects.