Интериор

Viva Magenta е цветът на 2023 година

Енергичност. Прогресия. Сила. Природата. Подновяване. С тези думи институтът Pantone определи цветът за 2023 г. И това е нюансът Viva Magenta, определен от изпълнителния директор на Pantone Color Institute Leatrice Eiseman така: Това е смело, това е безстрашно.

Viva Magenta – нюансът на 2023 г.

Нюансът Viva Magenta е въведен в цветовата гама на Pantone през 2019 г. И бързото му издигане до статус на звезда или цвят на годината отчасти отразява събития, случили се оттогава. Както каза Лори Пресман, вицепрезидент на Pantone Color Institute, „това е нетрадиционен цвят за нетрадиционно време. И най-големият водещ фактор при оформянето на времето е опитът ни с COVID, който ни принуди да направим промени, които доброволно или не са променили начина ни на живот.“

Процесът на Pantone за избор на цвета, който смята, че се синхронизира най-добре с духа на момента, съчетава методологично изследване и интуиция. Според института нюансът Viva Magenta подчертава промяната в перспективата. Това е нюанс, който подчертава нуждата ни да се чувстваме овластени и който ни влива сила, за да можем смело, позитивно и безстрашно да поемем по нов път с увереност.

Това е ярък нюанс между розовото и червеното в палитрата, напомнящ руж. Специалистите от института го описват като нетрадиционно червено за нетрадиционно време. Определят го още като страхотен, изискан нюанс на червено, който има наситена стойност за окото. Определенията не спират до тук. Специалистите, не само изпълнителният директор на Pantone, наричат Viva Magenta още смел и безстрашен, вибриращ от енергия и насърчаващ оптимизма и радостта.

От Pantone заявяват също, че изборът на цвета отразява бунтарския дух и възродения стремеж към творчески експерименти след паднемията. „Мощен и вдъхновяващ, Viva Magenta насърчава експериментирането и себеизразяването без ограничения. Това е цвят, който отразява глобална иновация и трансформация, която се случва, както и като цвят, който подчертава обширните възможности, които стоят пред нас“, посочват още от института.

Снимки: Pinterest.com.