Архитектура

Zeфир – трансформация чрез цилидри в интериора

140 кв. метра пространство в Киев, което е имало индустриално предназначение, в момента е кафене. Семейно кафе, специализирано в италианската кухня, се намира в един от жилищните квартали на Киев, в жилищен комплекс Липинка. В съответствие с тези първоначални данни (кухня и местоположение) е създадена вътрешната украса на кафенето. То носи името Zeфир и е дело на архитектурното студио Znak.

Zeфир и цилиндрите в главната роля

Пространството от 140 кв. метра се състои от две зали, като двете са проектирани за настаняване на до 40 души всяка. На входа има бар с фурна за пица. Тази фурна предлага не само място за печене на вкусна пица, но е и намигване към интериора и екстериора – Zeфир има прозорец към улицата.

Дизайнерите са създали уютно семейно кафене. В него цари изключително топла успокояваща атмосфера. Таванското помещение е взето за основа на интериора. В процеса на поредица от трансформации и промени от индустриални и студени, каквито обикновено са промишлените сгради, Zeфир стана „меко и топло“.

Основните елементи, върху които е изграден дизайнът на кафето, са различни по дължина, но еднакви по диаметър дървени цилиндри, окачени в различни зони на помещенията. Те визуално закръгляват ъглите на залите и създават обемни композиции. Тези цилиндри правят интериора запомнящ се. Именно с тяхна помощ в заведението дизайнерите създават и това усещане за топлина и уют. Те са подчертани и от използваните дървени елементи, тухлена зидария, които също се виждат.

Тези усещания за домашен уют, за мекота се подчертават и от мебелите и светлината в Zeфир. Създадени по авторски рисунки на дизайнери – украински майстори, мебелите внасят още повече топлина и комфорт в пространството. Още в тази насока работят и текстурите и цветовете. Меката мебел е тапицирана с текстил в топли цветове, който не само стилно изглежда с дървена и тухлена зидария в Zeфир, но и поддържа атмосферата като цяло.

Снимки: His.ua.